fbpx

5 Marketing Trends για το 2022

5 Marketing Trends για το 2022

Η Ελλάδα είναι μια από τις πιο αναπτυσσόμενες χώρες στο κομμάτι του e-commerce, με ρυθμούς ανάπτυξης που φθάνουν σχεδόν και το 30% για το 2021.

Constant change is the beauty and the curse of digital marketing.

Το marketing είναι ένας από τους κλάδους με την μεγαλύτερη εξέλιξη τα τελευταία χρόνια. Το 2022, τα νέα ψηφιακά εργαλεία από τις πλατφόρμες όπως η Google, η Meta (Facebook, Instagram) κ.α δίνουν εξαιρετικές δυνατότητες για διαφήμιση. Όσο η ευρηματικότητα που απαιτεί το marketing συναντά ολοένα και περισσότερα νέα ψηφιακά εργαλεία, η μελέτη του καταναλωτικού κοινού γίνεται πιο στοχευμένη και οι τρόποι προσέγγισης του ολοένα και θα αυξάνονται.

Ο ψηφιακός κόσμος εξελίσσεται και οι τάσεις στο πεδίο της διαφήμισης αλλάζουν.
Δεν θα πρέπει να γίνει αυτό και με την στρατηγική σας;

«Όταν αυτό που κάνουμε δεν αποδίδει, έχουμε την τάση να κάνουμε περισσότερο απ’ αυτό και με μεγαλύτερη ένταση» | Heart, Soul & Spirit των Dr. Bill Maynard & Tom Champoux

Κάθε επιχείρηση έτσι, είναι αναγκαίο να αναθεωρεί και να προσαρμόζει τις τακτικές της. Γι’ αυτό τον λόγο, θα μοιραστούμε με εσάς, τα πιο σημαντικά marketing trends για το 2022!

1.

Το Influencer Marketing καλά κρατεί!

Το Influencer Marketing καλά κρατεί!Πολλοί πίστευαν ότι είναι μια «μόδα» και θα περάσει. Κάτι τέτοιο, όχι μόνο δεν έγινε αλλά αντιθέτως οι Influencers αποδείχθηκαν άλλο ένα σπουδαίο «όπλο» marketing για τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με έρευνα του Hubspot, το 57% των επαγγελματιών μάρκετινγκ που ήδη αξιοποιούν το «μάρκετινγκ επιρροής» δήλωσαν ότι είναι αποτελεσματικό, ενώ το 34% των επαγγελματιών σκέφτεται να το εντάξει και να επενδύσει σε τέτοιες προσωπικότητες το 2022.

Ένας μεγάλος μύθος είναι ότι το Influencing Marketing απαιτεί αποκλειστικά υπέρογκα ποσά. Αντιθέτως, το 2022 θα επικρατήσουν οι λεγόμενοι Micro-Influencers & Nano-Influencers. Αν και έχουν λιγότερους ακολούθους, οι αναρτήσεις τους συχνά έχουν μεγαλύτερη απόδοση λόγω του υψηλότερου επιπέδου αφοσίωσής τους. Αποδεικνύεται πως πετυχαίνουν υψηλότερο engagement, διαδίδοντας τα εμπορικά μηνύματα πολύ πιο γρήγορα και αποτελεσματικά στους followers τους.

Επειδή οι μικρο-influencers θεωρούνται καθημερινοί άνθρωποι της διπλανής πόρτας, «πείθουν» ευκολότερα το κοινό τους, το οποίο τείνει να εμπιστευτεί τις απόψεις και τις συστάσεις τους. Χάρη στον αυθόρμητο λόγο που χρησιμοποιούν, η προώθηση των προϊόντων γίνεται πιο φυσικά και το μήνυμα που φτάνει στο κοινό φαίνεται πιο αξιόπιστο.

Νέες αναδυόμενες πλατφόρμες όπως το TikTok αλλά και παραδοσιακά ισχυρές όπως το Twitch και το Discord, το Facebook, το Instagram αλλά και το Twitter, σου δίνουν την ευκαιρία να βρεις τους νέους “star” των social media που μπορεί να εκτοξεύσουν τα έσοδα και την αναγνωρισιμότητα της επιχείρησης σου.

💡 DISOLTip:

Το 2022, το πιο αυθόρμητο και φυσικό μάρκετινγκ, θα κάνει την διαφορά!

 

2. Τα video που αγαπήθηκαν το 2021, το 2022…μικραίνουν!

Τα βίντεο μεγάλης διάρκειας πράγματι φαίνονται πιο ποιοτικά πολλές φορές παρέχοντας πλήθος πολύτιμων πληροφοριών στο κοινό. Ωστόσο, τα βίντεο σύντομης μορφής έρχονται στην νέα πραγματικότητα να αποδείξουν ότι δεν θέλει κόπο, αλλά τρόπο!

Βίντεο μικρού μήκους που ξεκίνησαν από την τάση της χρονιάς, το TikTok, αρχίζουν τώρα να πρωταγωνιστούν σε όλες τις κοινωνικές πλατφόρμες!

Τα reels του Instagram ή τα ShortClips του YouTube είναι κάποιες από τις παραλλαγές.

Γιατί ήρθε η ώρα να τα χρησιμοποιήσετε και εσείς;

  1. Τα short videos μικραίνουν το χάσμα μεταξύ των επιχειρήσεων και των πελατών τους. Δίνουν την ευκαιρία στις επιχειρήσεις να δείξουν την ταυτότητα και την αυθεντικότητα τους.
  2. Χτίζουν σταθερά ένα πιστό κοινό που θα σας παρακολουθεί διαρκώς, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η δύναμη πίσω από την αναγνωρισιμότητα του brand σας και φυσικά να έχετε περισσότερες ευκαιρίες για πωλήσεις.
  3. Απαιτούν λιγότερη δουλειά και κόπο από εσάς.
  4. Τα σύντομα βίντεο λαμβάνουν μεγάλη επιβράβευση από τον αλγόριθμο αρκετών Social Media. Αυτό σημαίνει ότι το video σας θα φτάσει στα μάτια περισσότερων χρηστών και έτσι πετύχετε μεγαλύτερη επισκεψιμότητα. Επίσης, το ποσοστό εγκατάλειψης από video μικρότερης διάρκειας είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με αυτά που έχουν μεγαλύτερη.

💡 DISOLTip: Κρατήστε το περιεχόμενο σας λίγο πιο απλό και σύντομο και προσθέστε λίγη διασκέδαση!

3. Το μάρκετινγκ το 2022 θα είναι μια… ΜΕΤΑ εμπειρία!

Μετά την τελευταία εξέλιξη του 2021, την ανακοίνωση του Facebook για την είσοδό του στον νέο κόσμου του metaverse, τα βλέμματα όλων στρέφονται στην εύρεση νέων εργαλείων και εφαρμογών στον κόσμο της εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας.

Νέες εμπειρίες σε φυσικό χώρο ή μέσω μιας πλατφόρμας AR/VR, υβριδικής και μικτής πραγματικότητας, θα καθηλώσουν τους καταναλωτές το 2022. Το βιωματικό ηλεκτρονικό εμπόριο θα είναι απαραίτητο για όλες τις εταιρείες που πραγματοποιούν διαδικτυακές πωλήσεις. Η εφαρμογή διαδραστικών και βιωματικών οδών θα είναι αναγκαία για την ικανοποίηση των προσδοκιών των χρηστών.

Στα πλαίσια αυτού του νέου κόσμου, ξεπηδάει και το social gaming! Φαίνεται ότι πλέον όχι μόνο μεταμορφώθηκε από χάσιμο χρόνου σε κανονική διασκέδαση με απτά αποτελέσματα, αλλά ότι έχει αρχίσει να απασχολεί πολύ και τους σύγχρονους Digital Marketers.

Οι online communities είναι το νέο κοινό που πρέπει να εξερευνήσουμε;

Θα αλλάξει το metaverse τον τρόπο που καταναλώνουμε περιεχόμενο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Απομένει να μάθουμε.

💡 DISOLTip: Προσπαθήστε να είστε πάντα ένα βήμα meta! Οι επωνυμίες ανταγωνίζονται για το ποιος θα προσφέρει την πιο ολοκληρωμένη εμπειρία στους επισκέπτες και σε αυτό το «παιχνίδι» το βιωματικό ηλεκτρονικό εμπόριο θα νικήσει!

4. SEO is back!

Ενώ το SEO δεν είναι κάτι καινούργιο, οι στρατηγικές του αναδιαμορφώνονται και εμπλουτίζονται. Καθώς αυξάνεται το ενδιαφέρον και η ανάγκη για στρατηγικές SEO, αυξάνονται και όλες οι ευκαιρίες βελτιστοποίησης αναζήτησης.

Όσο οι αλγόριθμοι αναζήτησης γίνονται συνεχώς πιο έξυπνοι και οι μορφές αναζητήσεων εξελίσσονται (εικονική & φωνητική αναζήτηση), τόσο οι επιχειρήσεις καλούνται να επανεστιάσουν στα «κόλπα» του SEO σχεδιάζοντας ένα πλάνο για να προσφέρουν μια βελτιστοποιημένη εμπειρία στους χρήστες τους.

💡 DISOLTip: Εστιάστε όχι μόνο στο SEO, αλλά στην χάραξη μιας εξαιρετικής εμπειρίας χρήστη.

5. Εξατομικεύστε το μήνυμά σας

Σε συνέχεια της βελτιστοποίησης της εμπειρίας των χρηστών έρχεται άλλος ένας θεμελιώδης λίθος του digital marketing. Η εξατομίκευση!

Καθημερινά οι χρήστες έρχονται σε επαφή με τεράστιο όγκο πληροφοριών στο διαδίκτυο. Σε αντάλλαγμα, απαιτούν από τις επιχειρήσεις να τους παρέχουν μια υπερ-στοχευμένη εξατομίκευση. Θέλουν, στην ουσία να βλέπουν το περιεχόμενο που θέλουν, την ακριβή στιγμή που το χρειάζονται.

Πλέον υπάρχουν πολλά εργαλεία μάρκετινγκ που κάνουν πράξη αυτή την προσωποποίηση των μηνυμάτων marketing σας. Με προηγμένα εργαλεία μπορείτε να δημιουργήσετε αυτοματοποιημένη εξατομίκευση είτε πρόκειται για μια διαφήμιση είτε για αποστολή μηνυμάτων καλωσορίσματος και συνομιλίας με τους χρήστες. Ταξινομήστε τους χρήστες και δημιουργήστε διαφημιστικά σύνολα προσαρμοσμένα στις εξειδικευμένες προτιμήσεις τους. Αυτό θα κάνει την διαφορά και στα e-Shops! Σκεφτείτε πόσο πιο εύκολο θα ήταν να επισκέπτεστε ένα e-Shop και αυτό να σας προτείνει ακριβώς όσα σας ενδιαφέρουν και ταιριάζουν στην μοναδική σας προσωπικότητα!

💡 DISOLTip: Κανείς δεν θα έχει το χρόνο, ούτε θα ενδιαφέρεται για μια ασαφή καμπάνια μάρκετινγκ που δεν τον αφορά. Επομένως, αφιερώστε εσείς χρόνο για να μάθετε το κοινό σας!

 

Τα πιο σπουδαία πράγματα στο μάρκετινγκ συμβαίνουν όταν ακούτε την αγορά και προσαρμόζεστε στις ανάγκες των καταναλωτών. Σήμερα, λοιπόν, όλο και περισσότερες εταιρείες μεταβάλλουν τον τρόπο που συνδέονται με τους πελάτες τους, ώστε να αναπτύξουν την online παρουσία τους το 2022.

Το ψηφιακό μάρκετινγκ τρέχει γρήγορα και εξελίσσεται διαρκώς!

Διαβάστε τα Marketing Trends του 2021 και δείτε τις διαφορές εδώ!